Wiskunde Olympiade

De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor leerlingen van havo en vwo. Alle leerlingen van klas 1 t/m 5 met belangstelling voor wiskunde kunnen meedoen aan de eerste ronde. Deze wordt altijd in januari gehouden op alle deelnemende scholen. De speelse maar uitdagende opgaven testen je creativiteit en wiskundig inzicht.

Wiskunde Olympiade - 1

Afgelopen dinsdag 27 januari hebben maar liefst 43 leerlingen op het SGA zich 120 minuten lang gebogen over moeilijke opgaven van de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. Voor leerlingen van klas 4 was er nog een lokkertje:  mogelijke deelname aan de CIMC, de Chinese International Mathematics Competition, Deze vindt dit jaar plaats in Changchun, in het noordoosten van China. Acht leerlingen van de 7 Quadraam-scholen gaan daar, samen met 4 begeleiders, aan deelnemen.

Even proberen?
Een groot vierkant bestaat uit 2015 bij 2015 kleine vierkantjes. De vierkantjes op de twee diagonalen en op de vier nevendiagonalen zijn grijs gekleurd, de rest is wit. Hoeveel vierkantjes zijn grijs gekleurd?

A) 12081 B) 12082 C) 12085 D) 12086 E) 12090