Excursieprogramma klas 5

Tekenen

In april bezoeken de vijfdeklassers die het vak tekenen hebben gekozen, drie musea in Amsterdam. De leerlingen worden rondgeleid, krijgen opdrachten en zullen ook gelegenheid hebben om zelf rond te kijken. In het laatste museum is een sfeervol avondprogramma, waar we een deel van zullen bijwonen. De opdrachten die deze dag gemaakt worden, zullen in de weken erna thuis afgerond moeten worden. De leerlingen krijgen op tijd van hun docent te horen wanneer alles ingeleverd dient te worden.

Biologie

In de Meinerswijk worden de leerlingen rondgeleid door gidsen, die behalve het geven van de nodige informatie over het natuurgebied, ook vragen van leerlingen zullen beantwoorden over onderwerpen die de leerlingen thuis al hebben voorbereid. Daarnaast is het de bedoeling dat de leerlingen zelf praktisch aan de slag gaan. De excursie is een verplicht onderdeel van de Praktische Opdracht Biologie, die meetelt voor het schoolexamencijfer.

Rome

in het colosseum

Verplicht onderdeel van het curriculum voor gymnasiasten: de Romereis. Gedurende 8 dagen bezoeken leerlingen in de vijfde klas onder begeleiding van docenten de Eeuwige Stad. Het klassieke Rome komt in beeld: het Capitool, het Forum, het Colosseum, maar ook Ostia, waar het dagelijks leven in de oudheid zichtbaar is. Ook de latere geschiedenis en de cultuuruitingen die de stad overvloedig laat zien. In de stad paleizen, fonteinen, tempels en kerken. In de kerken en musea hoogtepunten van middeleeuwse, renaissance- en latere scheppingen en sculptuur en schilderkunst. Al in de onderbouw komt in de lessen de cultuurgeschiedenis van Rome (en Griekenland) aan bod. In de bovenbouw krijgt de voorbereiding op de Romereis gerichte vorm.

Vanuit vier verschillende hotels gaan leerlingen overdag in groepjes onder begeleiding van een docent de stad in. Na het avondeten, afwisselend gezamenlijk in een restuarant of zelfstandig in groepjes, is er voor liefhebbers een avondprogramma, bijv. een concert of een wandeling.

Enkele impressies van leerlingen:
De Romereis vond ik echt geweldig! Ik heb meer gezien van de stad dan ik verwerken kon. Advies aan komende Romereizigers: houd in de Vaticaanse musea af en toe je ogen dicht, om nog geheugen over te hebben voor de Sixtijnse Kapel. En veel dank aan de begeleiders: ik heb in onbekende kerkjes, ver van de drukke toeristenroutes, schilderijen gezien waarop ik me echt verheugd had.

Ach, je kunt zoveel over Rome zeggen. Maar het voornaamste is dat zich niemand aan de verplichting om de stad te bezoeken mag onttrekken. Iedereen moet deze stad zelf ervaren. Gelukkig leiden alle wegen naar .......

De Romereis van het SGA is dé reis! Mijn hoge verwachtingen werden volledig beantwoord; groot succes en supertof! Veel gelopen, veel gezien, elke dag met een andere docent op pad. Soms aten we samen, soms met een klein groepje ergens in de stad. Daarna hadden we vrij; óf met de andere hotelgroepen naar de Spaanse Trappen, óf met een docent een avondwandeling maken, zoals Forum by night. Kortom een geslaagde reis; we hebben veel gezien en veel plezier gehad!

Voor meer informatie:
http://www.romeartlover.it
http://home.iae.nl/users/wellink/9.htm
http://www.kirke.hu-berlin.de/ressourc/roma.html
http://picasaweb.google.com/Romefotoarchief

Romereis